Register | Login
Attackpoint AR - performance and training tools for adventure athletes

Discussion: Treenin purku W38

in: Marjaniemen Multisportin viikkotreenit - W38/2021 (Sep 22, 2021 - Helsinki, Uusimaa, FI)

Sep 22, 2021 7:05 PM # 
RiiNgu:
Ratamestari kiittää osallistujia. Laittelen omia huomioita radan valmistelusta ja toteutumasta kunhan kerkiän. Tänne voi heittää omaa rapsaa siitä miten ilta kulki.
Advertisement  
Sep 22, 2021 7:33 PM # 
Juhajussi:
Vitsi että oli hyvä treeni. Kun jätin reittisuunnittelun tekemättä, niin vauhdissa oli vaativaa reitinpohdintaa ja pieniä virheitä. Sopivasti lajivaihtoja ja treenin pituuskin toimi. Vuosaaren huipun suunnistus oli kiva kun kartta oli sopivan epämääräinen. Kiitos Hennalle ja Sebastianille seurasta. Loppua kohti vauhti nousi. Tämä oli viimeinen varsinainen treeni ennen Espanjan kisaa. Kiitti Riina.

Aikaa meni 3.13.
Sep 23, 2021 8:11 AM # 
eevi:
Kiitos Riina, oli todella hauska treeni! Mukavan vauhdikasta ja questit olivat kekseliäitä :D.

Selvittiin Eeron kanssa ilman suurempia pummeja, Vuosaaren huipulla tuli muutama kun intoilin liikaa. Opin uuden sanan, en tiennyt, että verka on sana, onneksi Eero tiesi, niin pääsimme nopeasti etsimään rasteja.

Pyörällä meillä kesti varmaan 5 min löytää itsemme vikalta pyöräkartalta. Ei vaan hahmotettu miten tokavika ja vika kartta yhdistyvät. Valittiin pyörällä polkureittejä, siellä missä ne oli selkeästi lyhyempiä. Ne oli helposti ajettavia, mutta en tiedä oliko nopeampia kuin tiekierto?

Vikassa tossusuunnistuksessa ehdittiin käydä 7 rastille asti, suuntasimme sieltä maaliin johon ehdittiin juuri klo 21.

Oli kivaa olla taas pitkästä aikaa mukana ja keuhkotkin toimivat hyvin :).

Tsemppiä Juha Espanjaan!

Aikaa meillä meni n 3h45min.
Sep 23, 2021 11:56 AM # 
RiiNgu:
Huomioita treenin valmistelusta ja toteutumasta

Valmistelut aloitin elokuussa tekemällä raamia treenialueesta, lajeista ja järjestyksestä. Halusin tehdä radan, joka olisi kiva vetää itsekin. Treenipäivälle ei ollut kuntorasteja idässä, joten tossusuunnistuksen saaminen ohjelmaan vaati enemmän suunnittelua. Ensi alkuun pläräsin kaikki omat käytetyt suunnistuskartat Uutelasta, Vuosaaresta, Kallahdesta, Mustavuorelta, Salmenkalliolta ja Länsimäestä noin 5 vuoden ajalta.

Kivoja mestoja, mutta pullautuskarttapohjalla ei näkyisi juuri mitään niistä. Joten lähestyin Rastihaukkoja, jotka tekee Vuosaaren karttoja saadaksemme luvan käyttää viime toukokuun karttaa. Neuvottelujen päätteeksi päädyin ostamaan tyhjän karttapohjan hintaan 3 euroa/kopio, koska a) saisi suunnitella omalle porukalle sopivan radan, ja b) tiedossa on pimeäsuunnistusta, jolloin muiden tekemän kartan rastipisteet ilman lippuja olisivat olleet tarpeettoman hankalia, esim. tietyn kosteikon löytäminen pimeässä, ilman rastilippua ja sateisella viikolla olisi ollut jokseenkin haastavaa :D

Treenin alku

10 minuuttia aikaa lukea reittikirja ja tsekata kartat. 5 min aikaa siirtyä lähtöpaikalle ja saada prologin ohjeet. En antanut lisäaikaa karttojen piirtelyyn, koska olin suunnitellut ne niin, että ns. livesuunnistus onnistuu pyörän selästä – ja jos se ei vielä ole luontevaa, kuten meikäläiselle ei ole, niin siinä saisi harjoitusta.

Prologi

Minulla oli tietysti päässä se, miltä rastipisteet näyttävät, mutta se ei riitä pullautuskartan kanssa, jos maasto on osallistujalle ihan uutta. Kävin pari päivää ennen treeniä testaamassa alkuperäistä ideaani ilman kompassia ja kaikki rastit, joita en löytänyt sujuvasti, hylkäsin ja etsin siinä lennossa uusia kohteita. Kivien ja kumpareiden sijainnin tarkistin vanhoilta kartoilta, mallinsin pullautuskartalle ja lisäsin tarvittaessa pisteen tms.

Laminoin rastilaput ja kiinnitin maahan sen verran piiloon 1,5h ennen treeniä, etteivät ohikulkijat kerää pois. Lisäksi olin päättänyt, että joukkueet saavat hajaantua etsimään rasteja ja silloin voi toki säästää aikaa, jos voi luottaa siihen, että kaveri löytää rastinsa. Mahdollisuus toisten joukkueiden harhauttamiseenkin oli, mutta treenissä sitä ei juurikaan käytetty hyväksi. Kokenut seikkailija toki kulki hipihiljaa löytämänsä rastin ohi ja jakoi tiedon vasta omalle joukkueelle tilanteessa, jossa kaikki etsivät samaa rastia yhtä aikaa.

Osuus 1 Pyörä

Kaupunkisuunnistusta ja välillä mahdollisuus valita polkua/ulkoilureittejä katujen sijaan. Sen verran mittaa, että ehdin rauhassa TA2:lle ja valmistella questin loppuun. Kartta päättyi risteykseen, josta piti toisen pyöräkartan ja infotaulun avulla löytää TA2, koska pullautuskartan urat eivät olleet ajantasaiset.

Quest osa I

Prologilla kerätyistä kirjaimista piti muodostaa sana. Jos ei olisi löytänyt riittävästi kirjaimia, niin 2 sakkominuutin jälkeen saisi jatkaa matkaa. Joukkueet löysivät sanat verka, karva ja Kerava. Vekara jäi käyttämättä :)

Quest osa II

Puulehmien selästä piti etsiä alueen virkistyskartta ja juosta karttaan merkittyjä uria pitkin rastien läpi annetussa järjestyksessä. Juhan huomio kartan epämääräisyydestä kertoo juurikin siitä, kun itselle alue on tuttu kuin omat taskut ja toiselle ei. Tämä on ensimmäinen ja selkein kartta alueelta, jonka Helsingin kaupunki tehnyt :D

Osuus 2 Pyörä

Enemmän maastoa ja mäennyppylöitä ja toisaalta myös vaihtoehtoja mennä katuja pitkin ja poimia rasti koukulla maastoon. Tämä oli alkuperäisessä suunnitelmassa haastavampi ja välillä olisi ollut pakollisia tossurasteja, mutta joskus pitää osata rajata ja säästää helmiä seuraavaan kertaan. Osuuden aikana alkoi hämärtää ja porukka siirtyi käyttämään valoa.

Osuus 3 Tossusuunnistus

Tavoite tehdä sellainen rata, jossa voi valita vaikka vain ulkoilureittejä, jos aikaikkuna ja suunnistustaidot ei mahdollista pimeässä metsäpätkillä kyhnäämistä. Alussa pisin siirtymä ekalle rastille ja olin suunnitellut toisen pitkän siirtymän perään, mutta helpotin sitten Mustavuoren osuutta edellä mainitusta syystä. Neljä ekaa rastia metsässä ja jopa yksi suppa lämmitti suppaketun mieltä, loput kaupunkiympäristössä, mutta sellaisissa paikoissa, joita ei koskaan näy pullautuskartalla.

This discussion thread is closed.